|
|
Aile ve Çift (Evlilik) Terapisi Nedir?
İnsanlar toplum içinde aileler olarak örgütlenirler. Çift ilişkisi, ebeveyn-çocuk ilişkileri en yakın ilişkilerdendir. Bu yakınlık ölçüsünde de ruh sağlığını ve ruhsal doyumu belirleyici bir öneme sahip görünmektedir.
Aile ve çift terapisi, aile içi ilişkilerin ve çiftin ilişkisinin ele alındığı, çalışıldığı bir psikoterapi dalıdır. İlgili kişilerin tümünün sağlığı ve doyumu gözetilir. Aile ve çift terapistleri üyelerin birbirlerine yardım edebilmeleri için yapıcı yollar bulmalarına yardımcı olurlar.
Aile ve Çift Terapisi Nasıl Uygulanır? Ne kadar sürer?
Aile ve çiftin gereksinimlerine göre haftada ikiden, ayda bir sıklığa kadar değişen sıklıkta, 50 dakikalık seans uygulamaları en yaygın uygulama şeklidir. Ortalama 8- 10 seans olmakla birlikte sorunlara göre bazen bir seansla biten, bazen birkaç yıl süren terapiler vardır. Aile ve çiftlerden oluşan gruplar da yapılabilmektedir. Bazı aile terapistleri ekip halinde çalışırlar.
Tüm üyelerin katılması gerekir mi?
Hayır. Bazen tek bir eşle de çift terapisi yapılabilir. Önemli olan çalışmanın ilişkiyi hedeflemesidir. Çift olarak çalışılırken de kişilerin bireysel gelişim öykülerini ele alan pek çok uygulama şekli vardır.
Etkileri
Aile ve çiftlerle olan çalışmaların uzun vadeli etkisi söz konusudur. Terapiye katılan bireyler, kendileri ve diğer aile üyeleri hakkında daha fazla şey öğrenmektedirler. Bireylerin birbirleri ile kurdukları yakın ilişkiler desteklenmektedir. Problemlerle baş etme becerilerinin edinilmesi ile birlikte, sadece o anda yaşanan durumlara çözüm üretilmesi değil, sonrasında da yaşanabilecek bazı zor durumlarla baş edilebilmesi sağlanabilmektedir.
Aile ve Çift Terapisinden Kimler Yararlanabilir?
Özellikle aile ve çift ilişkilerinde problem yaşayan herkes bu terapi yönteminden yararlanabilir. Aile ve çift terapisinin çok geniş ve yaygın bir kullanım alanı vardır. Tüm psikiyatrik/psikolojik bozukluklarda, diğer yöntemlerle birlikte kullanılabilir. Kullanım alanlarından bazıları aşağıdaki gibidir:
- Çift ilişkilerinde iletişim kopukluğu, çatışmalar
- Evlilik sorunları
- Cinsel Sorunlar
- Boşanma
- Çocuk, ergen ve yetişkin ruh sağlığı
- Çocuk ve ergenlerde davranış bozukluğu ve okul problemleri
- Ebevynlik becerilerinin geliştirilmesi
- Yeme bozuklukları
- Alkol ve madde kullanımı
- Yas, kayıp ve travmalar
- Duygusal istismar, ihmal ve şiddet
- Aile yaşamında değişiklikler (iş değişikliği, taşınma vb.)
- Anksiyete ve depresyonu da içeren duygusal bozukluklar
- Ebeveynlik becerileri
- Üvey bireyi bulunan aileler destek.
- Evlat edinme, üvey ebeveyn/çocuk ilişkileri
- Kendine zarar verici davranış
- Travma sonrası çocuklara, gençlere ve yetişkinlere destek
- Göç eden ailelere destek
- Kronik fiziksel rahatsızlıklarla
- İş stresi
Birçok durumda, diğer psikoterapi yöntemleri ve bazen de ilaçla tedavi yöntemi eşlik edebilmektedir.
Bazı durumlarda, aile ve çift terapisi yasal olarak önerilmektedir. Örneğin aile mahkemelerinde boşanma vb. bazı davalarda önce aile/çift terapisi önerilmektedir.
|
|
|